כל בעל עסק רוצה בסופו של יום, להשיג את הרווח המקסימאלי ביותר מעבודתו, לפיכך, ישנם בעלי עסקים הבוחרים לפעול ב"שחור", או לפחות כאלו שרק חושבים על כך, אך חוששים, ובצדק, לפעול בנושא. מהי פעילות ב"שחור"? מדוע זה נשמע לנו כל כך שלילי, ובעיקר, כיצד ייעוץ עסקי נכון יכול לסייע לעסק להימנע מכניסה לפינות האפלות הללו?
ההון השחור בישראל
בישראל, אומדים את היקף ההון השחור בסכום של 140 מיליארד ₪ בכל שנה, מדובר על כרבע מהתוצר הלאומי הגולמי. סכום משמעותי זה, משפיע באופן שלילי על הכלכלה בישראל. פעילות ב"שחור", משמעה, הימנעות מהצהרה על כספים שנכנסים לעסק, כספים אלו אינם מופקדים בבנק ונשארים בצורת מזומן אצל בעל המקום. עסק שפועל ב"שחור" באופן חלקי או מלא, אינו מנפיק קבלות על סכומי הכסף, אינו מצהיר לגביו בפני רואה החשבון, ונמנע מלחשבו בדוחות השוטפים למס הכנסה ולמע"מ.
חושבים שחור? תחשבו שוב
כסף "שחור" הוא כסף שאינו חוקי. בעל עסק שייתפסו ברשותו שטרות כסף שלא הוצהרו, או שיובהר כי אינו מנפיק קבלות או אינו מפקיד את הכנסותיו באופן יומיומי לבנק, עלול לעמוד לדין בגין עבירות מס הכנסה, כאשר העונש הצפוי הינו סנקציה כלכלית (תשלום קנסות), ולעיתים אף כניסה לכלא. הסנקציות עשויות להיות כה חמורות, עד כי עסק שנתפס פועל בשחור, עלול לעצור ואף להפסיק את פעילותו עקב פנייה של כונס נכסים או של נציגי מס הכנסה הבודקים את המקרה.
חסרונות נוספים של עבודה בשחור
כאמור, פעילות ב"שחור" פוגעת בכלכלת המדינה שכן פחות כספים מוזרמים לרשויות המס. כספים אלו מושקעים, בסופו של דבר, בתמיכה בתושבים, פיתוח תשתיות וכיוצא בזה. מעבר לכך, פעילות כזו עשויה לפגוע בעסק (מעבר לסיכון החוקי) מכמה סיבות: כסף שמופקד בבנק, משמש לתשלום ההוצאות השוטפות של העסק. כאשר הכסף אינו מופקד בבנק, עם הזמן, יתרת החובה עשויה לגדול. יותר מכך, לרוב, כסף "שחור", מיועד לצרכיו האישיים של בעל העסק, מבלי שזה יפעל לרווחת העסק באמצעות השקעות, חסכונות, הרחבת פעילות וכדומה. בעל העסק חושב על ההווה ולא על העתיד, ולבסוף, במידה וחלק מהכסף אכן מופנה לצורך העסק, הרי שאם אינו מוצהר, לא ניתן יהיה לקבל לגביו החזר.
ייעוץ עסקי לעסק חוקי
ברוב המקרים, בעל עסק הבוחר לפעול ב"שחור" עושה זאת ממניעים של מצוקה: הוא אינו יודע לנהל את העסק כראוי, לא מכיר את הנחיות החוק, חושש להפסיד את הכספים שהרוויח, או אולי הוא נדרש להוצאות אישיות ומשפחתיות גדולות מסיבה אישית כזו או אחרת. כפי שכבר הובהר, פעילות ב"שחור" עשויה לעצור את פעילות העסק, ולסכן את מעמד בעל העסק ובני משפחתו. ברוב המקרים, ניתן למצוא פתרונות שייעלו את פעילות העסק, כך שיהפוך רווחי וייתן מענה מלא לצרכים של העסק ובעליו. על מנת לעשות זאת, חשוב לפנות לייעוץ עסקי מקצועי, אשר יבחן את העסק, ויספק פתרונות מעשיים שיסייעו לו לפרוח.
מידע נוסף על ייעוץ עסקי ניתן למצוא כאן: